Samenes nasjonaldag

Samenes nasjonaldag (sørsamisk: Saemiej åålmegebiejjie, nordsamisk: Sámi álbmotbeaivi) er 6. februar. Dagen omtales også av enkelte som «samefolkets dag» og «samisk folkedag».

Vi startet samlingen vår med en felles sang (joik)- dette følte jeg skapte samhørighet og nysgjerrighet for dagen 6. februar..

Tiril Marie hadde i dag på seg en kofte - noe som hun var stolt av og vise frem til de andre i samling. Kofte var bl.a med som samtaletema i dag.

6.februar- Nasjonaldagen ble vedtatt av Samekonferansen i 1992 og er felles for alle samer i Norge, Finland, Sverige og Russland. Den ble feiret for første gang i 1993 samtidig som FNs internasjonale urbefolkningsår ble offisielt åpnet i Karasjok. - See more at: http://barnehage.no/nyheter/2017/02/i-dag-er-det-samefolkets-dag/#sthash.jaXaFFV9.dpuf

 

Bakgrunnen for datoen 6. februar er at det første samiske landsmøtet ble avholdt den 6. februar i 1917, i Metodistkirken i Trondheim. Det var første gang i historien nord- og sørsamer fra forskjellige land samlet seg til et stort møte for å drøfte og belyse felles saker og problemstillinger. Elsa Laula Renberg stod bak både ideen om og virkeliggjørelsen av møtet som samlet over hundre deltakere, derav en stor del kvinner. I offisielle sammenhenger markeres dagen gjerne gjennom heising av det samiske flagget, taler og synging av nasjonalsangen «Sámi soga lávlla». I år er det 100 år siden det første, samiske landsmøtet og det markeres storstilt over hele landet, men særskilt i Trondheim der møtet fant sted. Der er det arrangementer hele uka, som ender i en foreldrekonferanse om barnehagen fredag. - See more at: http://barnehage.no/nyheter/2017/02/i-dag-er-det-samefolkets-dag/#sthash.jaXaFFV9.dpuf